joi, 1 octombrie 2009

Români, strângeți cureaua!

Dificultatea situaţiei pe care o avem, dar mai ales a celei pe care o vom avea la anul nu este cauzată numai de fosta guvernare Tăriceanu, de Emil Boc, de guvern, de coaliţie, de PSD, de PDL, de opoziţie, de baroni sau de preşedinte. Adevărul – pentru care poate voi fi luat la palme, ca Patapievici – este că vom suferi din cauza poporului român.

Nu pot să uit nici acum cum, în plină criză a tigrilor asiatici, coreenii îşi donau verighetele pentru a-şi ajuta ţara să iasă din impas. Cum, cât şi pentru ce salariu munceau în acea perioadă. Mi se va spune că noi suntem un popor european evoluat, demn, cu idei, nu un popor de roboţi. Că ne-am câştigat dreptul nostru la democraţie şi la avuţie cu sângele ălora, cum le zice? Eroi?


Materialul îi aparține lui Alexandru Mitache și îl găsiți integral pe blogul sau personal.
Scris, cumva, pe gustul meu și cuprinde, pe alocuri, realități căt se poate de evidente.

Ceea ce nu-i împărtășesc este soluția anticriză, subtil implementată în text, pe care mulți o împărtășesc de altfel. Și anume, ca poporul să strângă cureaua. Astea sunt, în genere, inepții scoase de la înălțimea unei poziții care îți permite să ai un trai decent chiar și pe timp de criză.
Foarte mulți nu realizează că Bucureștiul nu înseamnă România! Pe vremea cand eram eu la facultate, femeia de serviciu de la Mac-ul din București avea salariu de cinci milioane. În Bacău se muncea încă pe salarii de trei milioane jumătate.

Tot poporul să strângă cureaua. Domnu Mitache, dacă nu știați vă spun eu că poporul strânge cureaua de jumătate de an, dacă nu mai bine. (Trecem peste aspectul că acest popor strânge cureaua de când e el!)Românii strâng cureaua de când muncesc pe salarii înjumătățite sau de când trăiesc pe șomajul mizer pe care-l primesc de la stat, în urma disponibilizărilor în masă care au avut loc în ultimele șase luni în România. Da, foarte fain așa. Ce să mai strângă poporul, când juma de țară e șomeră și cealaltă jumătate muncește pe salarii de nimic ?!

Cu ce sau din ce să mai strângă cureaua, stimabililor ?!?! Să nu-și mai plătească ratele la bănci ?! Să nu mai plătească gazul, lumina ?! Să revenim la civilizația din epoca de piatră ?!?! Când românul ăsta primește un salariu de 7-8 sute de lei, chiar și zece dacă are norocul,(repet, nu puneți salariile din București cu cele din provincie), și are (cel putin) 3-4 sute de dat la bancă, vine gazul, lumina, care, mulțumită idioților care ne-au condus și ne conduc de atâta amar de vreme, au un preț de te doare mintea, printre cele mai mari din Europa, mai are și un copil, doi, care țipă de cel puțin trei ori pe zi "mamiiii, tatiiiii mi-e foaaameeee", de unde să mai strângă cureaua românul ăsta, fraieru' ăsta plătitor de taxe și impozite din truda căruia niște băieți "deștepți" trăiesc cum noi nici nu visăm măcar?!?!

Ce repede vă îngrămădiți voi să puneți poporul să rezolve toate problemele. Este și asta o soluție, dar aplicabilă în alte părți, nu în România, nu unde omul a atins, din nou, pragul maxim al sărăciei.

Mai degrabă gândiți-vă la o soluție prin care să-i obligați pe patroni să treacă angajaiților salariul real pe cărțile de muncă și nu cele minime pe economie. Tre' să va găndiți la lucruri serioase, de bun simț și aplicabile în România, nu repede la torturarea romănilor!

Eu una nu vreau să(MAI)ajut țara asta să iasă din impas, nu pe munca mea, pe starea mea mintală și pe sănătatea mea. Nu, deci chiar NU! Plec naibii din țară, plec cââââât mai departe de aici, ceea ce-i sfătuiesc pe toți să facă, pe tineri, bătrânii să se ducă la copiii lor deja plecați și să rămâneți voi cu voi aici, aștia de tot aveți de 20 de incoa' idei crețe!

4 comentarii:

  1. V-am citit articolul.
    Este o imensă hiperbolă.
    Cu afirmaţii gen "jumătate de ţară e şomeră şi cealaltă jumătate are salarii de mizerie" nu va faceţi credibilă. Mai ales când pomeniţi, imediat apoi, de creditele la bănci. Oamenii săraci, care strâng cureaua de când se ştiu, nu contractează credite la bănci decât dacă sunt inconştienţi, mai ales că din acele credite nu se face ciorbă, ci mai degrabă se cumpăra case, maşini sau electrocasnice.

    Strigătul dv. de luptă va rămâne fără ecou, vă asigur, în rândul celor cărora îndrăzneam eu să le cer solidaritate şi anume bugetarilor beneficiari de sporuri. Aceştia nu vor pleca niciodată dintr-o ţară în care nu pot fi concediaţi, nu pot fi sancţionaţi şi nu li se poate reduce salariul.

    Situaţia mea personală este departe de a fi cea pe care vă place să vi-o imaginaţi în mânia proletară care evident vă animă. A fi însă calm şi obiectiv mi se pare mai productiv decât a fi năbădăioasă şi subiectivă.

    Şi dacă tot sunteţi cu bagajele făcute, DRUM BUN!

    P.S. - O sugestie: o persoană cu păreri şi cu blog ar trebui să şi le susţină cu o ortografie ceva mai evoluată.

    RăspundețiȘtergere
  2. Stimate domn, vorbiti din carti. Probabil de asta aveti obiceiul sa luati ad-literam totul.

    Cand spun "jumatate de tara e somera si cealalta lucreaza pe nimic" ma refer, desigur, la cei care se afla in campul muncii, nu ma refer la pensionari, copii si cu atat mai putin la sutele de mii de romani care se afla in afara granitelor Romaniei. Si cand ii impart asa, radical, in doua, exagerez, desigur! Binenteles ca sunt romani care castiga destul de bine, dar numarul lor este atat de mic incat, in comparatie cu cei care traiesc pe salarii mici si foarte mici, personal, imi este greu sa-l iau in calcul.

    Doi, ceea ce ati spus despre creditele romanilor este, iata, o alta idee ... cel putin discutabila. Va caut circumstante atenuante si ma gandesc ca, probabil, v-am scos din sarite si de aceea n-ati reusit sa vedeti lucrurile in ansamblu. Oamenii s-au inhamat la credite cand aveau salarii care le permiteau asta. Era greu, chiar si in Romania, sa-ti imaginezi acum doi-trei ani ca salariul tau se va intoarce in timp cu cativa ani buni. Ii cam subestimati asa .. pe romani, domnule Mitache!

    Nu contest existenta unor credite luate poate din prea mult elan, insa cred ca sunt mai de condamnat bancile, care au oferit credite pentru nevoi personale de pana la 75% din venitul romanului. E mai simplu sa dai vina pe nerodul care nu a constientizat in ce se baga, ar trebui incarcerati, impuscati toti ce-ai care nu s-au nascut economisti si experti in sistemul bancar, decat sa tragi de manca pe cel care a creat acest haos cu buna stiinta. That's a very healthy way of thinking ... Probabil pe acelasi sistem merg si politistii si medicii, care, indiferent de cata incompetenta ar fi fost vorba intr-o situatie sau alta, tot "mortul e de vina"!

    Trei! Nu ma refeream la situatia dumneavoastra strict personala, ci vorbeam in general. Cei care nu-si fac griji pentru plata facturilor au o viziune mai ...optimista asupra a ceea ce considerati a fi o solutie anticriza.

    4! Una inseamna "bugetarii beneficiari de sporuri" si alta inseamna poporul.
    Dar sunt capabila sa recunosc ca, poate, la 3 dimineata cand v-am citit textul eram prea obosita si nu am inteles exact ca poporul asta inseamna de fapt "bugetarii beneficiari de sporuri"...

    Promit sa-l recitesc

    RăspundețiȘtergere
  3. "Pese": Nu sunt deloc incorecta, ci tin la subiect. Un om cu studii superioare, cu pareri si cu blog, si jurnalist de meserie, este capabil sa combata fondul si nu forma. Este chiar pueril sa ne legam de omisiunile, pe care cu totii le facem de altfel, chiar si dumneata, domnule Mitache, in ortografie. Va permit si astept cu interes argumentele care v-au adus la concluzia ca ceea ce eu sustin este o "imensa hiperbola".

    Eu inteleg ca e foarte la indemana sa vorbim vorbe din comunicate si statistici venite pe mail, realitatea e in teren domnule Mitache! Parasiti biroul si vizitati Romania mea, Romania noastra, Romania celor care stiu ce-nseamna sa traiesti romaneste!

    Succes!

    RăspundețiȘtergere