marți, 9 august 2011

"From riot to revolution"



"The Tottenham Riot on Saturday evening was a response to the killing of Mark Duggan, to police brutality and to racism.

It was NOT about mindless thuggery or outside elements. It was about the way people are treated by the police, the authorities and the system - and especially about the way black people are treated [..]"


Așa și-a început articolul de primă pagină, singurul de altfel, fițuica de cartier numită "Socialist Worker". Aceasta nu are niciodată mai mult de o pagină sau două și cuprinde texte de genul "Don't work! Strike! sau Fight against: ..something".

Ieri, 8 August, la câțiva zeci de metri de sediul poliției din Tottenham, câțiva localnici s-au adunat să promoveze o ideologie cel puțin discutabilă.
Niște no-name-uri au început prin a face un rezumat al celor care au murit, de-a lungul timpului, împuscați de poliția londoneză.
După Mark Duggan, cel decedat joi, 4 August, personajele care păreau să conducă întreaga manifestație i-au menționat și pe Cynthia Jarrett și Roger Sylvester, amândoi decedați în urma unei altercații cu poliția din Tottenham, dar și pe alte persoane omorâte într-un fel sau altul de către polițiști în diferite zone ale Londrei.

La meeting au participat și câțiva preoți catolici și nu numai, care au îndemnat la calm, la înțelepciune și la pace.
(Din păcate calitatea video-ului nu e foarte bună că n-am avut la îndemână decât un Nokia de 2 mega px și care spre frustrarea mea a filmat numai ce-a vrut ea)


Discursul mi s-a părut pueril și plin de rasism. Negrii au reputația de a se victimiza într-un mare fel și m-am convins de acest lucru în urma acestui meeting, dar și din diverse incidente la care am asistat de-a lungul timpului în Anglia.
După părerea mea, singurii rasiști sunt chiar ei, negrii. Fac scandal la orice pas, orice nu le convine acuză că sunt discriminați și pe persoanele implicate, de rasism.

Mark Duggan a fost un traficant de droguri, punct. În momentul arestării, acesta avea un pistol asupra sa. Punct. S-au tras focuri, un polițist a fost rănit și colegul acestuia l-a împușcat pe Duggan în auto-apărare. Case closed.

Motivații cum că acest Duggan avea familie, 4 copii sunt irelevante. Și polițistii poate aveau familii. Ce erau să facă, să moară împușcați ca să nu dea dovadă de "rasism"? Ridicol.

Revenind la meetingul de ieri, acesta mi s-a părut o adevărată instigare la violență.
" Riots can shake the system, but we need more - a revolutionary movement capable of tapping a wider power of resistance to counter the ruling class.
We need to use all our strength to unite the fights against racism, the police, the rich, the Tories and capitalism.
That's the way to get rid of this rotten government, to confront racism and to begin the battle for a better world. "

Ceea ce mi s-a părut înfricoșător a fost faptul că toate acestea se întâmplau în ochii polițiștilor, care se aflau la câțiva metri distanță.
După ce am citit the "SocialistWorker", m-am îndreptat spre aceștia și i-am întrebat dacă au citit textul și ce părere au despre asta. N-am vrut să le bag camera-n nas înainte de a obține totuși un punct de vedere de la ei.
Mi s-a spus că meetingul are loc pașnic, că insăși legea le permite, și că ei nu pot interveni chiar dacă ar fi de acord (cu mine) că ce se petrece acolo este instigare la violență.

După părerea mea, legea englezească a criminalității se încurcă în propria ei "political correctness"

La acest meeting s-a adus la cunoștința publicului că mâine, 10 August, va avea loc o altă întâlnire publică, unde Dumnezeu știe ce mai pun la cale.

Vandalismele și atacurile asupra poliției s-au răspândit în estul și sudul Londrei, dar și în alte orașe din Anglia.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu