luni, 22 august 2011
Few things I hate about England
Când eram în țară, în Bacău mai exact, că-n București situația stă altfel, sufeream din pricina faptului că nu mai aveai unde să te duci după 11 seara.
Primul loc de muncă a fost în afara Londrei. Am descoperit cu dezamăgire că viața socială se stinge la 10 seara. If you are lucky! Am constatat cu stupoare că preaminunatele cafenele englezești se închid la 4-5 după-amiaza, inclusiv în weekend! Nu mai vorbesc de shop-uri și alte servicii.
Singurele deschise până pe la 9-10 seara sunt restaurantele, dar care nu au terase și la care trebuie să stai înăuntru. Când știi că vara englezească vine într-o joi și tu ești la muncă atunci, încerci pe cât posibil să te bucuri de vremea călduță, deci nu vrei să te închizi într-o încăpere întunecoasă și super-galagioasă, când poți respira aerul curat de afară. Ai timp să te înfunzi în încăperi obscure 11 luni pe an!
Mi s-a spus că în orășelele mai mici, cam asta e viața. Zic, ok, tre' să mă mut.
And I did! Where else?! London, of course.
Constat cu stupoare că nici Londra nu e diferită.
Marea metropolă a lui pește!
1. Nu poți fuma înăuntru, se știe. Dar nici afară nu poți după 10 seara, pentru că sunt locuințe deasupra.
2. Și aici ești dat afară din pub la 10 jumate seara, 11 jumate dacă nimerești într-un loc unde proprietarul e burghez și-și permite să plătească licență pănă la 11 jumătate seara. Despre licențele în crâșme am mai scris aici
3. Nu vine nimeni să-ți ia comanda. Tre' să te duci la bar. Nu-ți este schimbată scrumiera pană la momentul închiderii, ăsta fiind semnul că tre' să te cari.
4. Autobuzele! Schimbul de șoferi se face când ți-e lumea mai "dragă", de cele mai multe ori când te grăbești îngrozitor. Schimbul durează cel puțin 10 minute, asta dacă următorul șofer se află deja în stație. Dar se mai întâmplă să nu fie. Și ce se întâmplă atunci ?! Șoferul căruia i s-a terminat tura își ia gentuța și pleacă. Nu poate exista ceva mai hilar decât un autobuz abandonat în stație, plin cu oameni derutați și nervoși.
Te poți urca în altul firește, dar dacă nu ai abonament, "excursia" poate fi costisitoare, o lira 40 la fiecare urcare.
Tot legat de autobuze, se mai întămplă să fii dat jos la o stație-două după ce te-ai urcat. De ce ?! Că i s-a terminat tura și el trage la garaj! Dar nu ți se comunică asta când te urci. N-ai ce face, tre' să iei altul, altă liră 40!
Teoretic, în astfel de cazuri, șoferii sunt obligați să-ți dea un bilet la mână, ca să nu mai plătești odată, dar nu se întâmplă asta pentru că "rup ușa" când li se termină programul și n-au ei nervi de-a tăia bilete la un autobuz întreg.
5. Stilul de viață al oamenilor care trăiesc în această țară. Este precum al chinezilor. Toți în "fabrici și uzine" în timpul săptămânii, iar în weekend beau ca porcii, devin exagerat de gălăgioși, fac scandal și se iau de tine pe stradă.
6. Felul de a fi. Rece, constipat și arogant.
Privesc cu dezgust stilul latin de viață. Li se pare sălbatic și de prost gust. Cum adică să dansezi salsa, noaptea, în picioarele goale, la foc de tabără?! Și cum adică așa.. în văzul tuturor?! Credeam că vremea triburilor a apus de mult
Man... dancing is public. Peeing and having sex is NOT! But they don't get it ...
Nu vreți să știți cum caracterizează ei Carnavalul de la Rio, care probabil este unul dintre cele mai spectaculoase evenimente de pe planetă. Cum adică să dansezi aproape gol, pe stradă, așa.. ziua în amiaza mare mai ales ?!
7. Sistemul medical. Trebuie să fii pe moarte ca să ai parte de investigații serioase de sănătate, ceea ce mi se pare o bătaie de joc și o lipsă de respect a vieții umane. Sunt atâtea boli periculoase care-ți dau semne când e prea târziu și mori cu zile doar ca să salveze ei niște bani la buget. Dar, în același timp, plătesc din bani publici fertilizările în vitro! De când este o problemă națională faptul că o grăsană bețivă nu poate rămâne gravidă ?! Să ducă un stil de viață sănătos și poate o să poată, dar nu trebuie să plătesc eu pentru asta !
Despre british medical system am mai scris aici
8.Parcările exagerat de scumpe. Refuz să cred că întreținerea lor costă atât de mult încât să justifice tariful nesimțit de parcare!
9. Limitările stupide și fără motiv a vitezei pe autostradă!
10. Faptul că Opel nu e Opel, ci Vauxhall, Cocolino nu e Cocolino, ci Comfort. Și lista poate continua la nesfârșit.
11. Expresiile "How'ya mate" și "see you later" ca formă de good bye. Chiar dacă știu că nu se vor mai vedea 3 ani, ei tot "see you later" spun.
12. Engleza de baltă a englezilor! Funny, I know! Dar numărul analfabeților e mare și la ei.
Când spun că nu vorbesc "proper English" nu mă refer la jargonul americănesc care transformă "what" în wot", etc., ci de cuvinte ciunțite în așa hal încât nu alcătuiesc niciun sens.
We ar ya fra = Where are you from
Ke ya tek ya namb = Can I take your number
We ke ya eee goo fud = Where can you eat good food
Etc., etc., etc.
Acum m-am mai învățat cu "limbajul" ăsta, dar într-o conversație de 5 min tot zic de 5 ori "sorry, what ?!"
Regarding ways of speaking, here's something funny:
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu