sâmbătă, 24 septembrie 2011
Cum înțeleg britanicii distracția
Britanicii beau mult, am mai scris despre asta aici
Dar, pentru o imagine mai amplă vă recomand să accesați The Daily Mail
De asta mă oftic când văd texte în presa internațională, în special în cea britanică, că românii sunt înapoiați, mizerabili, alcoolici și etc.
Nu suntem nici pe departe așa cum sunt britanicii, de oriunde ar fi ei, din Anglia, Wales, Scotia sau Irlanda, toți sunt niște bețivani notorii, extraordinari de oligofreni la băutură, fac copii fără număr și zac toată viața lor pe beneficiile de la stat.
Eu mă și mir cum poate avea Marea Britanie economia pe care o are cu milioane astfel de trântori. Noroc cu imigranții, statistic dovedit muncesc in număr mai mare și mai mult decât o fac britanicii. Absolut penibil si mă revolt până la isterie din cauza atitudinii pline de aroganță pe care o manifestă această nație fată de restul lumii, nu doar față de țări precum România. "I am British, the best nation on the planet!" Fuck off, dude, just fuck off !
miercuri, 14 septembrie 2011
Stand românesc la Festivalul Tamisei
În week-end-ul ce tocmai a trecut, România a participat la Festivalul Tamisei cu un stand tradițional, demonstrații de olărit și concerte live susținute de Romanian Brass. Ansamblul reuneşte elita instrumentiştilor de suflat din cadrul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii George Enescu. Repertoriul abordat a cuprins o paletă stilistică diversificată: lucrări din perioada clasică, romantică, cât şi creaţii contemporane şi muzică de divertisment.
Institutul Cultural Român din Londra împreună cu Muzeul Ţăranului Român au prezentat la standul românesc o expoziţie cu vânzare de vase ceramice şi workshopuri de olărit pentru adulţi şi copii. Gazdele standului au fost etnografele Oana Halpern şi Simona Hobincu şi meşterii populari Cornel Sitar şi Eugen Pătru. Meşterii au folosit roata olarului pentru a crea vase ceramice. Standul a făcut parte din secţiunea New European Village, dedicată ţărilor din Europa Centrală şi de Est, cu moşteniri autentice, definite de tradiţii seculare.
Demonstrație de olărit
Festivalul Tamisei s-a încheiat duminică seară cu focuri de artificii
Institutul Cultural Român din Londra împreună cu Muzeul Ţăranului Român au prezentat la standul românesc o expoziţie cu vânzare de vase ceramice şi workshopuri de olărit pentru adulţi şi copii. Gazdele standului au fost etnografele Oana Halpern şi Simona Hobincu şi meşterii populari Cornel Sitar şi Eugen Pătru. Meşterii au folosit roata olarului pentru a crea vase ceramice. Standul a făcut parte din secţiunea New European Village, dedicată ţărilor din Europa Centrală şi de Est, cu moşteniri autentice, definite de tradiţii seculare.
Demonstrație de olărit
Festivalul Tamisei s-a încheiat duminică seară cu focuri de artificii
duminică, 4 septembrie 2011
miercuri, 24 august 2011
luni, 22 august 2011
Few things I hate about England
Când eram în țară, în Bacău mai exact, că-n București situația stă altfel, sufeream din pricina faptului că nu mai aveai unde să te duci după 11 seara.
Primul loc de muncă a fost în afara Londrei. Am descoperit cu dezamăgire că viața socială se stinge la 10 seara. If you are lucky! Am constatat cu stupoare că preaminunatele cafenele englezești se închid la 4-5 după-amiaza, inclusiv în weekend! Nu mai vorbesc de shop-uri și alte servicii.
Singurele deschise până pe la 9-10 seara sunt restaurantele, dar care nu au terase și la care trebuie să stai înăuntru. Când știi că vara englezească vine într-o joi și tu ești la muncă atunci, încerci pe cât posibil să te bucuri de vremea călduță, deci nu vrei să te închizi într-o încăpere întunecoasă și super-galagioasă, când poți respira aerul curat de afară. Ai timp să te înfunzi în încăperi obscure 11 luni pe an!
Mi s-a spus că în orășelele mai mici, cam asta e viața. Zic, ok, tre' să mă mut.
And I did! Where else?! London, of course.
Constat cu stupoare că nici Londra nu e diferită.
Marea metropolă a lui pește!
1. Nu poți fuma înăuntru, se știe. Dar nici afară nu poți după 10 seara, pentru că sunt locuințe deasupra.
2. Și aici ești dat afară din pub la 10 jumate seara, 11 jumate dacă nimerești într-un loc unde proprietarul e burghez și-și permite să plătească licență pănă la 11 jumătate seara. Despre licențele în crâșme am mai scris aici
3. Nu vine nimeni să-ți ia comanda. Tre' să te duci la bar. Nu-ți este schimbată scrumiera pană la momentul închiderii, ăsta fiind semnul că tre' să te cari.
4. Autobuzele! Schimbul de șoferi se face când ți-e lumea mai "dragă", de cele mai multe ori când te grăbești îngrozitor. Schimbul durează cel puțin 10 minute, asta dacă următorul șofer se află deja în stație. Dar se mai întâmplă să nu fie. Și ce se întâmplă atunci ?! Șoferul căruia i s-a terminat tura își ia gentuța și pleacă. Nu poate exista ceva mai hilar decât un autobuz abandonat în stație, plin cu oameni derutați și nervoși.
Te poți urca în altul firește, dar dacă nu ai abonament, "excursia" poate fi costisitoare, o lira 40 la fiecare urcare.
Tot legat de autobuze, se mai întămplă să fii dat jos la o stație-două după ce te-ai urcat. De ce ?! Că i s-a terminat tura și el trage la garaj! Dar nu ți se comunică asta când te urci. N-ai ce face, tre' să iei altul, altă liră 40!
Teoretic, în astfel de cazuri, șoferii sunt obligați să-ți dea un bilet la mână, ca să nu mai plătești odată, dar nu se întâmplă asta pentru că "rup ușa" când li se termină programul și n-au ei nervi de-a tăia bilete la un autobuz întreg.
5. Stilul de viață al oamenilor care trăiesc în această țară. Este precum al chinezilor. Toți în "fabrici și uzine" în timpul săptămânii, iar în weekend beau ca porcii, devin exagerat de gălăgioși, fac scandal și se iau de tine pe stradă.
6. Felul de a fi. Rece, constipat și arogant.
Privesc cu dezgust stilul latin de viață. Li se pare sălbatic și de prost gust. Cum adică să dansezi salsa, noaptea, în picioarele goale, la foc de tabără?! Și cum adică așa.. în văzul tuturor?! Credeam că vremea triburilor a apus de mult
Man... dancing is public. Peeing and having sex is NOT! But they don't get it ...
Nu vreți să știți cum caracterizează ei Carnavalul de la Rio, care probabil este unul dintre cele mai spectaculoase evenimente de pe planetă. Cum adică să dansezi aproape gol, pe stradă, așa.. ziua în amiaza mare mai ales ?!
7. Sistemul medical. Trebuie să fii pe moarte ca să ai parte de investigații serioase de sănătate, ceea ce mi se pare o bătaie de joc și o lipsă de respect a vieții umane. Sunt atâtea boli periculoase care-ți dau semne când e prea târziu și mori cu zile doar ca să salveze ei niște bani la buget. Dar, în același timp, plătesc din bani publici fertilizările în vitro! De când este o problemă națională faptul că o grăsană bețivă nu poate rămâne gravidă ?! Să ducă un stil de viață sănătos și poate o să poată, dar nu trebuie să plătesc eu pentru asta !
Despre british medical system am mai scris aici
8.Parcările exagerat de scumpe. Refuz să cred că întreținerea lor costă atât de mult încât să justifice tariful nesimțit de parcare!
9. Limitările stupide și fără motiv a vitezei pe autostradă!
10. Faptul că Opel nu e Opel, ci Vauxhall, Cocolino nu e Cocolino, ci Comfort. Și lista poate continua la nesfârșit.
11. Expresiile "How'ya mate" și "see you later" ca formă de good bye. Chiar dacă știu că nu se vor mai vedea 3 ani, ei tot "see you later" spun.
12. Engleza de baltă a englezilor! Funny, I know! Dar numărul analfabeților e mare și la ei.
Când spun că nu vorbesc "proper English" nu mă refer la jargonul americănesc care transformă "what" în wot", etc., ci de cuvinte ciunțite în așa hal încât nu alcătuiesc niciun sens.
We ar ya fra = Where are you from
Ke ya tek ya namb = Can I take your number
We ke ya eee goo fud = Where can you eat good food
Etc., etc., etc.
Acum m-am mai învățat cu "limbajul" ăsta, dar într-o conversație de 5 min tot zic de 5 ori "sorry, what ?!"
Regarding ways of speaking, here's something funny:
miercuri, 10 august 2011
"N-avem joburi, n-avem joburi", dar le dăm foc la alea pe care le avem
La capătul străzii mele, o clădire imensă este demolată după ce a ars, sâmbătă, în întregime.
marți, 9 august 2011
"From riot to revolution"
"The Tottenham Riot on Saturday evening was a response to the killing of Mark Duggan, to police brutality and to racism.
It was NOT about mindless thuggery or outside elements. It was about the way people are treated by the police, the authorities and the system - and especially about the way black people are treated [..]"
Așa și-a început articolul de primă pagină, singurul de altfel, fițuica de cartier numită "Socialist Worker". Aceasta nu are niciodată mai mult de o pagină sau două și cuprinde texte de genul "Don't work! Strike! sau Fight against: ..something".
Ieri, 8 August, la câțiva zeci de metri de sediul poliției din Tottenham, câțiva localnici s-au adunat să promoveze o ideologie cel puțin discutabilă.
Niște no-name-uri au început prin a face un rezumat al celor care au murit, de-a lungul timpului, împuscați de poliția londoneză.
După Mark Duggan, cel decedat joi, 4 August, personajele care păreau să conducă întreaga manifestație i-au menționat și pe Cynthia Jarrett și Roger Sylvester, amândoi decedați în urma unei altercații cu poliția din Tottenham, dar și pe alte persoane omorâte într-un fel sau altul de către polițiști în diferite zone ale Londrei.
La meeting au participat și câțiva preoți catolici și nu numai, care au îndemnat la calm, la înțelepciune și la pace.
(Din păcate calitatea video-ului nu e foarte bună că n-am avut la îndemână decât un Nokia de 2 mega px și care spre frustrarea mea a filmat numai ce-a vrut ea)
duminică, 7 august 2011
Ce poate simți un om când, la un braț distanță, cineva strigă: " fugiți, bombă!"
Aseară, la orele zece, niște traficanți de droguri au pus stăpânire pe strada principală din cartierul londonez Tottenham și au incendiat tot ce le-a ieșit în cale. Sediul poliției a fost ținta principală, după care au urmat sediul poștei locale, o serie de magazine, un autobuz, două mașini de poliție și câteva locuințe.
Potrivit BBC-ului, incendiatorii au vrut să răzbune moartea unuia din gașca lor, care a murit împușcat de poliția din Tottenham în cursul zilei de joi, 4 august.
Eu locuiesc la trei străzi distanță de zona incendiată. În mijlocul haosului mă aflam în autobuz, în drum spre casă. Eram relaxată, ședeam pe un scaun de la geam din partea de jos (știți, autobuzele englezești sunt pe două nivele) și eram cufundată în lectura unei cărți. Tot aud mașini și dube de poliție trecând în mare viteză pe lângă noi.
Aud ușile deschizându-se, apoi le aud închinzându-se imediat, ridic privirea. N-a apucat nimeni să urce sau să coboare, aud apoi scrâșnete de roți, mulțimea de oameni care se afla în picioare a aterizat în spatele autobuzului, unii peste alții. Apuc să văd figurile șocate, indignate ale celor care n-au apucat să urce în autobuz.
Autobuzul se deplasează într-o goană nebună, cineva strigă foc și se repede în partea din fața a autobuzului. Mă ridic în picioare, și pe vârfuri, să văd peste niște capuri, ce se petrece. Văd un autobuz complet in flăcări, o mașina de poliție și o clădire. Vreo 3-4 elicoptere cu reflectoare se învârteau în cerc și încercau să lumineze ceva în zona spre care ne îndreptam noi.
Aud tropăieli și agitație la etaj, câțiva oameni se buluceau pe scâri în jos și cu niște fețe absolut imposibil de descris au început să țipe: fugiți, bombă!
Dumnezeule, cum pot reacționa oamenii la cuvântul "bombă". Toți cei de la etaj au năvălit jos peste noi, s-au împins, s-au călcat în picioare, au tras de uși, de iesirile de urgență, plângeau, țipau la șofer să deschidă ușile, să ne lase să coborâm. Refuzul acestuia de a spune ceva nu a făcut decât să alimenteze panica, și, mai mult ca sigur, toți erau convinși că este un terorist.
Imediat autobuzul virează stânga deși nu aia îi era ruta. Șoferul bate în microfonul stației, cerând atenție. Ni se comunică că a primit ordin să nu ne lase să coborâm, ci să ne ducă cât mai departe de această zonă căci, din cauza unui "incident major", nu mai este "safe" pentru nimeni să fie "around".
Cred că abia în acel moment am conștientizat că, într-adevăr, s-ar putea să mor. Atunci și acolo. Te gândești, n-ai cum să nu te gândești când te aflii într-o asemenea situație și când singurele detalii pe care le deții sunt cele pe care le vezi în fața ochilor. Primul gând a fost la mama și la ce-o să se facă ea fără mine. Apoi am început să-mi fac griji cu ce bani o sa-mi aducă mama corpul în țară și analizam ce-ar însemna dacă m-ar incinera ăștia aici, ar fi mai ieftin.
Îmi zic, ce mod stupid și deloc drept să mori.
Apoi, mă întreb de ce Tottenham, nu este o zonă de interes major. M-aș fi așteptat să sar în aer în metrou, dar nicidecum într-un autobuz, pe o stradă oarecare cu mult în afara zonei de interes a Londrei.
Șirul gândurilor mi-a fost întrerupt de vocea șoferului care începuse să spună ceva. Ni se comunicase unde merge, în ce zonă ne aflam și dacă e cineva care vrea să coboare acolo. Am coborât cu toții. Habar n-aveam unde mă aflam, eram într-un loc "safe", dar foarte departe de casă. Mă lămuresc unde sunt și pe unde trebuie s-o iau. După aproape o oră de mers pe jos ajung acasă. Baricadez geamurile, trag draperiile și ascultam elicopterele care survolau disperate deasupra.
N-am murit. De data asta.
Mai multe detalii aici
duminică, 10 aprilie 2011
Control medical online "a la Diaconescu"
Știți cu toții, bănuiesc, sondajele celebre ale OTV-ului gen "Elodia purta o rochie neagră sau roșie când a dispărut fără urmă?" Variante de răspun DA, NU.
Peste o asemenea "investigație" am dat zilele trecute pe un site, a se vrea medical, din România.
Pentru că am niște dureri infernale de spate și pentru că problema, oricare ar fi ea, pare a-mi afecta și călcâiele, și pentru că trei medici de familie britanici și-au dovedit incompetența absolută, unul punându-mă să fac niște exerciții de așa zisa fizioterapie (care n-au ajutat cu nimic în trei luni de zile), altul dându-mi paracetamol ca "pain killer" și, în final, al treilea trimițându-mă în vacanță, că cică muncesc prea mult, și nu oriunde, ci în Caraibe! Că "e cald și mult soare". Cea din urmă mi s-a părut de departe ca fiind cea mai de domeniul fantasticului. Și mi-a sugerat pe un ton atât de natural, de parcă m-ar fi trimis la piața de vis-a-vis. (Vă dați, deci, seama cam care-i nivelul de trai aici, dacă medicii vin cu astfel de.. sugestii)
Neprimind niciun răspuns/diagnostic concret, pentru că în Anglia trebuie să fii pe moarte ca să fii trimis la rază sau la analize ale sângelui, am început să investighez singură pe internet, pornind de la simptomele pe care le am.
Și dau peste
Mi s-a părut de-a dreptu' pur și simplu.
Peste o asemenea "investigație" am dat zilele trecute pe un site, a se vrea medical, din România.
Pentru că am niște dureri infernale de spate și pentru că problema, oricare ar fi ea, pare a-mi afecta și călcâiele, și pentru că trei medici de familie britanici și-au dovedit incompetența absolută, unul punându-mă să fac niște exerciții de așa zisa fizioterapie (care n-au ajutat cu nimic în trei luni de zile), altul dându-mi paracetamol ca "pain killer" și, în final, al treilea trimițându-mă în vacanță, că cică muncesc prea mult, și nu oriunde, ci în Caraibe! Că "e cald și mult soare". Cea din urmă mi s-a părut de departe ca fiind cea mai de domeniul fantasticului. Și mi-a sugerat pe un ton atât de natural, de parcă m-ar fi trimis la piața de vis-a-vis. (Vă dați, deci, seama cam care-i nivelul de trai aici, dacă medicii vin cu astfel de.. sugestii)
Neprimind niciun răspuns/diagnostic concret, pentru că în Anglia trebuie să fii pe moarte ca să fii trimis la rază sau la analize ale sângelui, am început să investighez singură pe internet, pornind de la simptomele pe care le am.
Și dau peste
Mi s-a părut de-a dreptu' pur și simplu.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)