luni, 16 martie 2009

Parcări neregulamentare, favorizate de incompetenţa şi dezinteresul organelor responsabile


Parcări ce sfidează orice normă de bun simţ şi legea se fac zilnic, de la primele ore ale dimineţii până noaptea târziu, sub fereastra şefului Poliţiei Primăriei Bacău, Ionel Rusu. Bulevardul Unirii din Bacău se află printre cele mai chinuite artere de circulaţie din oraş. Parcări dublate, triplate, sub semnul interzis, pe trecerea de pietoni, în staţia de autobuz, fix în intersecţie, pe colţ, oricum şi cu orice preţ.

Dacă îndrăzneşti să claxonezi, inşi cu cefele groase se dau jos din nişte maşini, la care oamenii cu ocupaţii decente pot doar să viseze, şi rişti să iei o flegmă pe parbriz şi ameninţări de genul "te găsesc! După număr! Îţi las maşina pe butuci!".

Dacă până nu demult, şoferii care parcau regulamentar erau blocaţi de cei care ocupau banda pentru dreapta, cum vii de la Autogară, lipsa atitudinii oamenilor legii le-au dat nesimţiţilor şi mai mult tupeu. Nu de puţine ori am sesizat autovehicule lăsate pe banda de mers înainte. Adică, why the hell not?!
Asta în condiţiile în care, de la fereastra biroului lui Rusu se poate vedea lejer ce se întâmplă pe cea mai solicitată parte a bulevardului.
Mai mult decât atât, Poliţia Primăriei Bacău are şi un serviciu destinat "siguranţei rutiere" care îşi are birourile peste drum, lângă Colegiul Economic "Ion Ghica". "Problema principală o constituie lipsa parcărilor. Apoi, noi nu avem suficienţi oameni şi, din câte am înţeles, nici nu sunt suficiente dispozitive de blocare. Le mai cerem sprijinul celor de la Circulaţie, dar ne spun că nu au nici ei oameni", se explică Rusu. Ca să fie tacâmul complet, pe bulevard a început să se încalce şi linia continuă. "Şmecherii" întorc fără nici o jenă, fără să se asigure măcar, peste linia continuă şi te forţează să opreşti.

Soluţionarea acestei probleme, pare a fi, după aspectele menţionate de organele responsabile, imposibilă. "Am un singur om, cu un singur echipaj în acest serviciu. Din această cauză, ei nu pot lucra decât într-un singur schimb. Să fac angajări nu pot, pentru că sunt nevoit să fac disponibilizări", a mai spus Rusu. Şansele celor
de la Circulaţie de a-şi mări efectivele sunt şi ele cel puţin dificile, dacă nu imposibile. Asta dacă suntem dispuşi să credem că şi cei care sunt şi-ar face datoria cum trebuie!

Asta-i pe sistemul "nu vedem pădurea din cauza copacilor". Ceea ce nu pricepe Poliţia Primăriei Bacău este că, orice problema are mai multe soluţii! Nu avem fonduri, ne reorientăm!

În străinătate, poliţiştii au găsit o metodă de a educa masele cât se poate de ieftină! Se face o poza şi se trimite amenda pe adresa proprietarului maşinei. La 12 ore se mai trece o dată prin zona şi se mai aplică o amendă dacă maşina n-a fost mutată. La câteva amenzi se ridică maşina. Fără scandal în trafic, fără nervi…şi fără contestaţii în instanţă! Simple like that! Nu-i nevoie decât de voinţă şi minimum un neuron, dar care să nu se afle şi ăla în moarte clinică!


2 comentarii:

  1. Ai spus-o frumos,elegant. Doar ca pe langa incompetenta mergea altceva, tre' sa manance si gurile lor, este!?

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca s-ar apuca de educatie civica, unde crezi ca am ajunge!? Ca in vest! Am sti si noi ce e aia decenta in trafic! Pai si atunci, spaga cine o mai ia!?

    RăspundețiȘtergere