miercuri, 7 ianuarie 2009

Bursa de la Bucureşti, a şasea scădere la nivel mondial în 2008

Bursa de la Bucureşti este pe locul şase într-un top al celor mai mari scăderi bursiere la nivel mondial în 2008, cu o cădere de peste 70% la nivelul principalului indice al pieţei, BET, potrivit unei statistici a firmei britanice de investiţii Bespoke Investment Group, care cuprinde evoluţia principalilor indici bursieri din 84 de ţări, scrie Ziarul Financiar.

Touşi, vestea bună este că pe finalul anului, situaţia s-a mai îmbunătăţit dacă se ţine cont de faptul că pe primele nouă luni, căderea situa România pe locul trei mondial.

Primele locuri la scăderi sunt înregistate de pieţele din Europa de Est, deasupra României în materie de scăderi fiind Rusia (-72,4%), Ucraina (-74,3%) şi Bulgaria (-79,7%), iar Bucureşti este urmărit îndeaproape de Serbia (-68,7%), Slovenia (67,5%) şi Croaţia (-67,1%).

Cea mai mare cădere s-a înregistrat în Islanda- după ce principalul indice s-a depreciat cu 94,4%, dar în top intră şi Dubai, cu o depreciere de 72,4% - a patra cea mai mare scădere din lume. Per total, cele 84 de burse de pe întreg mapamondul au pierdut în medie 43,3% din valoare, principalele burse din lume înregistrând scăderi sub medie. De exemplu, bursa din SUA, de unde a pornit criza financiara, a pierdut doar 38,5%, iar Londra - 31,3%. Vă miră, cumva ?!

Pierderile totale în lume anul trecut s-au ridicat la 28 de trilioane de dolari.

Trei burse au închis anul pe plus - Ghana, cu un avans de 58,1%, cea din Tunisia, care s-a apreciat cu 10,7%, şi Ecuador, pe plus cu 5,9%

Isărescu a ieşit anul trecut cu o declaraţie cel puţin cretinoidă, pe sistemul "minţim poporul cu televizorul". La câteva luni de la declanşarea crizei, Isărescu ne spunea că economia României nu va fi afectată, că bursa va fi ok, chiar dacă, temporar, va înregistra, probabil, "vreo scădere". Nu-i absolut "desigur de bineînţeles"?!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu